4 vežbe za učenje plivanja koje možete raditi sa decom na odmoru.

od strane | авг 14, 2023 | Saveti | 0 Komentara

Plivanje je najbolje naučiti u školi plivanja, kroz stručno organizovane i vođene treninge, gde će deca biti u grupi sa vršnjacima sličnog nivoa, i gde će pod budnim okom trenera savladati i pravilno naučiti sve elemente plivanja koji će nam ostati kao osnova za ceo život.
Nekoliko vežbica možemo izdvojiti kao vrlo jednostavne, koje se lako uče i lako pamte, i koje možete sa decom vežbati i din ste na odmoru. Pored toga što su jednostavne, vežbe mogu biti i jako zabavne pa ih možemo posmatrati kao igru.
1) Duvanje mehurića u vodu.
Ovo je osnovna vežba disanja kako u školi plivanja tako i u trenažnom procesu. Cilj je da dete uzme vazduh na usta, da zaroni i da izduva vazduh kroz nos praveći mehuriće.
Možemo je raditi u paru, samostalno ili u grupi. Možemo se takmičiti ko će napraviti više mehurića, a pošto je vežba jako korisna za razvoj kapaciteta pluća možete je raditi i Vi zajedno sa detetom, sigurno će Vam biti od koristi.
2) Plutanje
Ovu vežbu možemo raditi na leđima i na stomaku. Cilj je da se dete opusti i da leži na vodi. Vežbu još zovemo i morska zvezda, jer dete leži sa raširenim rukama i nogama i podseća na morsku zvezdu.
3) Kolutovi u vodi
Možete se sa detetom igrati tako da u vodi pravi kolutove unapred i unazad. Ovo je deci veoma zabavno. U isto vreme se trenira centar za ravnotežu, koordinacija, dete uči da reši problem kada voda ulazi u nos prilikom koluta, i deca postaju spretnija u vodi. Možete raditi po jednak kolut, ili ih raditi više uzastopno. Pazite samo da vam se ne zavrti u glavi. Možete kombinovati jedan kolut unapred, jedan unazad, ili dva unapred jedan unazad i sl. Na ovaj način dete zaista poboljšava osećaj za vodu i uči kako da kontroliše svoje kretanje kroz vodu.
4) Skokovi u vodu.
Ovo je definitivno jedna od omiljenih dečijih aktivnosti u vodi.
Možete skakati na glavu, na noge, izmišljati skokove, možete se igrati zadavanja skokova gde prvi zadaje skok, a svi ostali moraju da ponove taj skok što bolje mogu.
Sve ove igre mogu biti jako zabavne, ali kao i svaki boravak na vodi moze i potencijalnu opasnost. Vodite računa posebno o tome na kom mestu se deca kupaju. Da li je to bazen sa prozirnom vodom ili je reka gde je voda mutna.
Kakvo je dno, da li je pesak, kamen, beton, koja je dubina. Gde je plići deo gde duboki. Da li ima talasa, prirodnih ili veštačkih, da li ima vodenog saobraćaja (čamci, skuteri, gliseri i sl..). Posebno obratiti pažnju kada su skokovi u pitanju da li se skače na odgovarajućem delu, da li ima gužve, da li možda postoji neka struja koja može da bude opasna i da nas povuče.
U suštini, samo je potrebno da pravilno procenimo situaciju i okruženje i da na osnovu toga donesemo odluku čega se igramo. Kada to uradimo ostaje nam samo da uživamo u igranju i plivanju i da posle odmora budemo spremni da nastavimo sa treninzima plivanja punom parom.

Povezane objave