Kraul Tehnika

od strane | феб 12, 2024 | Plivačke tehnike | 0 Komentara

Kraul je tehnika koja se najčešće pliva i ujedno je najbrži stil plivanja.
U našem narodu je poznat kao „muški“ stil plivanja, dok se za stil prsno kaže da je „ženski“. Ovi nazivi su žargonski, kao npr. muška i ženska špaga u gimnastici i nemaju nikakve veze sa takmičarskim plivanjem. I muškarci i žene plivaju sve stilove.

Svaki stil plivanja opisujemo kroz 4 elementa :
1. položaj tela
2. pokreti rukama i nogama ( zaveslaji )
3. disanje
4. rotacija

Kod tehnike kraul to izgleda ovako:

Tehnika kraul pliva se na stomaku, početni položaj je tzv. strelica (ili na engleskom streamline), telo je zategnuto i paralelno sa površinom vode.
Noge su optužene, stopala su opružena i šutiraju vodu naizmenično gore-dole. Ruke prave naizmenične zaveslaje.
Ruka ulazi u vodu daleko ispred ramena, hvata i povlači vodu i izlazi pored kuka. Ovo je aktivna faza zaveslaja prilikom koje se generiše sila koja nas pokreće kroz vodu. U pasivnoj fazi (eng. recovery) ruka se kroz vazduh vraća u početni položaj da započne novi zaveslaj.
Glava je u vodi u neutralnom položaju, pogled je usmeren ka dnu bazena ili malo ka napred.
Vazduh se uzima na usta prilikom pasivne faze zaveslaja okretanjem glave u stranu. Sa ulaskom ruke u vodu vraća se i glava i onda počinje faza izdaha. Izdah je kontrolisan, izdiše se na nos, po potrebi i na usta. Može se disati na parne ili neparne zaveslaje.
Školska tehnika podrazumeva uzimanje vazduha na svaki treći zaveslaj kako bi plivač naučio pravilno disanje na obe strane i radio simetrično. Takmičarske tehnike mogu biti takve da se diše samo na jednu stranu, da se uzima manji ili veći broj udaha, sve zavisi od deonice koja se pliva i od taktike plivača i njegovog trenera.

Kod kraula rotacija tela je oko uzdužne ose tela (koja se poklapa otprilike sa kičmenim stubom). Na ovaj način se generiše maksimalna sila prilikom zaveslaja i smanjuje se otpor vode što za posledicu ima i najveću brzinu plivanja.

Takmičarske tehnike u disciplini kraul su:

50 m krual
100 m kraul
200 m kraul
400 m kraul
800 m kraul
1500 m kraul

Povezane objave