5 PREDNOSTI U ŽIVOTU ZA DECU KOJA ZNAJU DA PLIVAJU

od strane | авг 30, 2017 | Novosti | 0 Komentara

Plivanje je zabavna aktivnost, ali i mnogo vise od toga! Kada  Vaše dete nauči da pliva, ono stiče veštinu za ceo život, jer plivanje se nikad ne zaboravlja. Poznavanje veštine plivanja sa sobom nosi mnoge benefite. Ovo su neki od njih:

 

 

 1. Fitness-opšta fizička spremnost

Plivanje aktivira sve velike mišićne grupe i sjajna je aerobna aktivnost za razvoj kardio-vaskularnog i respiratornog sistema posebno kod dece (čitaj-jača srce i pluća). Dok plivamo, smanjen je pritisak na zglobove i kičmeni stub, tako da je plivanje jedan od sportova sa najmanjom verovatnoćom povrede. (gotovo sve povrede koje se dešavaju plivačima dese se na suvom-kod zrelih takmičara u teretani, ili kod početnika-kada se okliznu na pločicama J ). Plivanje je sport koji kod dece i odraslih utiče na pravilan razvoj tela, jačanje mišića i fleksibilnost.

 1. Zdravlje

Bavljenje plivanjem smanjuje kod dece rizik od pojave mnogobrojnih oboljenja kao što su  gojaznost i dijabetes, pomaže kod astme, hipertenzije, daje mogućnost da se isprave mnogi deformiteti, i uopšte, podiže ukupnu otpornost organizma.  Plivanje je posebno zdravo zato što razvija i jača srce i pluća, i to je aktivnost koja se može upražnjavati samostalno ili u grupi i to u toku cele godine! Ako pravilno koristite sportsku opremu, nema razloga da Vaši mališani ne plivaju i leti i zimi!

 1. Snaga i koordinacija

Ako probate jednostavnu dečiju vežbu/igricu – da jednom rukom sebe tupkate po glavi, a u isto vreme drugom da pravite krug na stomaku, nešto čega smo se svi igrali kada smo bili mali, pa onda promenite ruku, pa u suprotni stranu… videćete da to nije baš uvek tako lako, a nekad možda uopšte i ne uspete, e, to je koordinacija. A sada to puta 100… e to je koordinacija celog tela za vreme plivanja. Potrebno je sinhronizovati zaveslaje rukama, udarce nogama, i kretanje celog tela, pa još sa disanjem, pa još četiri različite tehnike… kada dete ovo savlada, ta sposobnost se prenosi i na kretanje van bazena.

 1. Bezbednost na vodi

Jedna od najvažnijih stvari kod plivanja je ta što bukvalno može nekome da spasi život. Bezbednost na vodi podrazumeva ne samo znanje plivanja, nego i poznavanje osnovnih pravila bezbednosti na i oko vode, i to je nešto o čemu u školi plivanja Beoswim veoma vodimo računa. Ovo je jedan od najvećih razloga da Vašem detetu ne dozvolite da prekine sa treniranjem.

 

 1. Samopouzdanje i motivacija

I dobri plivači i neplivači znaju vrlo dobro kakav je osećaj biti u društvu na bazenu, samo što su njihovi doživljaji bazena potpuno drugačiji. Isto je i sa decom. Veoma je veliki transfer samopouzdanja kod dece koja dobro plivaju među vršnjacima, i na bazenu/reci/moru učestvuju u svim igrama i imaju priliku da “budu glavni” na svakodnevni život, dok neplivači mogu sa peškira da posmatraju kako se drugi igraju u dubokoj vodi. Omogućite detetu da nauči dobro da pliva, i učinićete mnogo za razvoj njegovog samopouzdanja. Čim dete propliva, prirodno sebi zadaje zadatke da pliva duže deonice (nema veće sreće nego kada dete prvi put prepliva samostalno bazen po dužini…) a kasnije i da se trka sa vršnjacima. Ta vrsta motivacije se prenosi i na druge stvari u životu, npr. uspeh u školi ili kasnije u karijeri.

 

*BONUS:

Ovo su samo neki od sportova kojima dete ne može da se bavi ukoliko nje zna da pliva:

 1. Veslanje/kajak/kanu
 2. Jedrenje
 3. Kajt surf
 4. Surfing
 5. Vaterpolo
 6. Ronjenje
 7. Triatlon
 8. Skijanje na vodi i sl…

 

Pripremio:

Stručni tim Beoswim

Povezane objave