Bezbednost dece u vodi: 3 Saveta za roditelje

od strane | мај 4, 2023 | Saveti | 0 Komentara

Sa toplim vremenom i sezonom raspusta kreće i sezona odmora na bazenima, plažama, rekama.. Iako predstavlja veliko uživanje, voda može biti veoma opasna za decu, naročito za one koji ne znaju da plivaju ili tek uče. Kao roditelj, Vaša glavna briga treba da bude bezbednost Vaše dece u vodi.

U nastavku teksta, predstavljamo tri saveta koji će vam pomoći da osigurate bezbednost vaše dece.

1. Budite uvek prisutni

Nikad ne ostavljajte decu bez nadzora kad su u vodi, čak i ako mislite da su sposobni da plivaju. Važno je da uvek budete prisutni i spremni da intervenišete ako se nešto desi.

2. Izbegavajte odvlačenje pažnje

Ostanite fokusirani na svoju decu dok su u vodi. Ne dozvolite da vam bilo koja druga aktivnost odvuče pažnju od njih. Nemojte koristiti telefone, ne čitajte knjige i ne razgovarajte sa drugim gostima plaže, bazena i slično.

3. Obezbedite pravu opremu

Oprema za plivanje može biti veoma korisna kad je u pitanju bezbednost dece u vodi. Obezbedite adekvatnu opremu za Vašu decu, na primer:

Plivačke patike
mogu biti veoma korisne za decu koja tek uče da plivaju. Ove patike imaju debelu gumenu podlogu koja pomaže deci da se neklizaju po mokroj podlozi.

Plivački prsluk
Plivački prsluk (ili neko alternativno rešenje, kao što su «mišići za plivanje) je obavezan za decu koja ne znaju da plivaju.

Bonus

Poseban savet koji se ne odnosi samo na plivanje i boravak na vodi je :
– Poštujte pravila na kupalištu i
– Imajte uvek pravila ponašanja kao porodica.

Na primer: 

Zajedno ulazimo na bazen, plažu, terasu, i zajedno izlazimo (posebno važno za veće porodice ili društvo sa više dece)

Na svakom ček pointu ili na svakih 5 ili 10 minuta se prebrojavamo (npr, ostali ste na plaži sa vaše dvoje, kumovo dvoje i još troje dece koje čuvate. Na svakih 5 do 10 minuta morate izbrojati i vizuelno potvrditi svih sedmoro)

Mlađa deca ne ulaze sama u vodu. Tačka. Ni u plićak. Uvek u pratnji nekog starijeg.

Za veća društva kada je npr zajedno više porodica a deca su različitog uzrasta dobro bi bilo unapred podeliti uloge.

Čim dođete na vodu, bilo da je to bazen, jezero, reka, more, upoznajte se sa  infrastrukturom. Proverite da li postoje spasioci i lekarska služba. Gde se nalaze i koje im je radno vreme. Upoznajte decu sa spasiocima, i naučite ih da slušaju njihova upozorenja i da se ne stide da im priđu ili ih dozovu ukoliko su oni ili neko drugi u nevolji.

Pokažite deci gde su toaleti, tuševi.

Odredite nultu tačku. To može biti kafić ili suncobran koji će biti početna tačka okupljanja kada se tek dođe na npr bazen ili plažu i tačka okupljanja u dogovoreno vreme kada se spremamo za povratak kući.

Pravila na plaži ili bazenu nisu tu da nekome pokvare uživanje već upravo zbog bezbednosti svih kupača. Plivajte u delu određenom za to, nemojte ići van bova ni sami a kamoli sa decom, nemojte unositi dete neplivača u olimpijski bazen, poštujte kućni red i zahtevajtenod dece isto. Preventiva je pola posla, pa ako izbegavamo rizična ponašanja, manja je i šansa da se desi nešto što ne želimo.

Zaključak: Bezbednost dece u vodi je veoma važna tema o kojoj bi svi roditelji trebali da budu informisani. Ne zaboravite da uvek budete prisutni i fokusirani na svoju decu dok su u vodi, da obezbedite pravu opremu i da ih naučite da plivaju.

Svakako, bilo bi dobro da decu na vreme upišete u školu plivanja. To ne znači da ukoliko idete na more u junu dete upišete u školu plivanja u maju mesecu te godine. Potrebno je oko 3 meseca da dete koje je neplivač savlada osnove plivanja, pa imajte to u vidu i kada planirate letovanje.

Povezane objave