beoswim@gmail.com

063/479-177 – Željko

beoswim@gmail.com

063/479-177 – Željko

Koliko često dete treba da ide na časove plivanja? 

by | Sep 8, 2023 | Saveti | 0 comments

Ovo je veoma interesantno pitanje koje se u praksi često postavlja. Odgovor naravno zavisi od nekoliko faktora i pokušaćemo da damo okvirne smernice kako deci tako i roditeljima dece koja plivaju, ali i rekreativcima koji su izabrali plivanje kao aktivnost.
U određivanju dinamike treninga, broja treninga u toku nedelje, trajanja treninga i obima (ukupna kilometraža i intenzitet) najvažniju ulogu igraju uzrast, pol, nivo na kom se trenira (da li je u pitanju škola plivanja, rekreativno plivanje za decu i za odrasle ili takmičarsko plivanje) i trenutno stanje plivača. Takođe, dinamika trenažnog procesa zavisi i od zadatih ciljeva koje želimo da postignemo.

Krenućemo od najmlađih.

Najmlađi uzrast dece sa kojim radimo u školi plivanja Beoswim su deca od 3 do 5 godina i to je naša čuvena Vodena igraonica.
Cilj grupe je da se deca adaptiraju na vodu, da se uključe u kolektiv i da isprate osnovnu strukturu treninga ( trener koji vodi čas, komunikacija između dece i trenera kao i dece međusobno, sportska i radna disciplina, lična i opšta higijena
na bazenu)
Za ovu grupu je sasvim dovoljno da imaju 2 treninga u toku nedelje, ukoliko stignete i na treći to bi bilo idealno, ali ne bih preporučio da se dolazi češće od toga jer postoji opasnost da se dete zasiti i da prestane da dolazi. Trenirati 2 do 3 puta nedeljno je sasvim dovoljno da se sa decom sprovede planirani program, ali i da deca ostanu zainteresovana i da uvek nešto ostavimo za sledeći put. Trajanje časa bi trebalo da bude oko 45 do 50 minuta.
Koliko često dete treba da ide na časove plivanja?

Grupu predškolaca u školi plivanja čine deca uzrasta od 5 do 7 godina.

U ovom uzrastu već imamo raslojavanje na decu koja brže i sporije napreduju, pa će neretko deca istog uzrasta koja se upišu u isto vreme već za 5 meseci biti u različitim grupama.
Za ovu grupu minimum bi bio 2 treninga u toku nedelje, idealno bi bilo 3. U plivačkom klubu Beoswim imamo mogućnost da deca dolaze i 4 puta u toku nedelje, ali moramo kao i sa prethodnom grupom voditi računa da se ne dolazi previše često da se deca ne bi zasitila. Trajanje časa ne bi trebalo da bude kraće od 45 min, a ni duže od 60 minuta.

Deca mlađeg školskog uzrasta, od 7 do 10 godina

Mogu trenirati i 4 puta nedeljno, i u ovom uzrastu se već izdvajaju deca koja će se takmičiti i kojoj će plivanje biti prvi sport. Na treneru je da dobro povede računa o tome da se deca ne operete previše. Trenira se 3 do 4 puta nedeljno, u trajanju od oko 60 minuta po treningu.
Za sve starije grupe u školi plivanja, deca starija od 10 godina, rekreativce i sve grupe koje se ne takmiče optimalno je plivati 3 puta nedeljno po 60 minuta. Taj broj treninga može se popeti i na 4 puta ali ne bi trebalo da padne ispod 2 puta nedeljno.
Kada je u pitanju škola plivanja, ovo je optimalan broj treninga i trajanje treninga po uzrastu. Kada je u pitanju takmičarsko plivanje, to je veoma komplikovana tema i zavisi od mnogo faktora.
Takmičari se pripremaju za takmičenja (očigledno) i najvažnije je odrediti prioritete, tj koja su nam najvažnija takmičenja u toku godine. Za decu mlađih kategorija su to zimsko i letnje državno prvenstvo, i ceo trenažni ciklus se tempira tako da deca budu najspremnija baš na ovim takmičenjima. U toku godine nedeljni broj treninga će varirati u zavisnosti od toga koliko daleko nam je takmičenje i u kojoj fazi priprema se nalazimo. Za seniore su to npr evropsko prvenstvo, olimpijske igre ili svetsko prvenstvo, pa njihov ciklus priprema traje znatno duže i izgleda drugačije. Kada je takmičenje daleko, radimo opštu bazu, kondiciju i tehniku, treninzi su obimni i mogu trajati i po 2 sata, nekad i duže, a kako se takmičenje približava, obim se smanjuje a povećava se intenzitet i specifična priprema, tako da će jedno dete imati potpuno različite treninge u npr mesecu martu i u mesecu julu.
Sprinteri (plivači koji plivaju kraće deonice) srednje i dugoprugaši će takođe imati potpuno različite treninge i po trajanju i po intenzitetu ali i po broju treninga u toku nedelje jer se i njihove takmičarske discipline veoma razlikuju. Periodizacija treninga za takmičare je jedan od najkomplikovanijih zadataka za trenera i zahteva mnogo više prostora nego što imamo u ovom tekstu, naveli smo samo nekoliko osnovnih principa koji se mogu primeniti i na napredne rekreativce koji žele da svoje plivanje podignu na višu nivo.
U plivačkom klubu Beoswim radimo i sa odraslim neplivačima, kao i sa plivačima koji žele da usavrše tehniku plivanja. Radi se isključivo kroz individualni rad, 1 na 1, ne radi se u grupama, i to se pokazalo kao najoptimalniji put do cilja.
Sportski pozdrav! 

Povezane objave