Plivanje za Decu: Benefiti, Rizici i Prevencija Povreda

od strane | јун 15, 2023 | Saveti | 0 Komentara

U svakodnevnom govoru često se čuje kako je plivanje najzdraviji sport i kako je plivanje sport koji razvija celo telo. Ovde zaista nemamo šta dodati ni oduzeti, možemo jedino detaljnije nabrojati koristi po zdravlje dece koja treniraju plivanje.

Krenućemo po sistemima.

Respiratorni sistem

Vežbe disanja su sastavni deo svakog, ali bukvalno svakog treninga plivanja, od školice plivanja do takmičara na nivou olimpijskih igara. Trening plivanja povećava broj aktivnih alveola u plućima, povećava kapacitet pluća, poboljšava razmenu gasova (kiseonik – ugljen dioksid), jača sve mišiće koji učestvuju u disanju (dijafragma, međurebarni mišići)… Samim tim, trening plivanja dosta pomaže kod astme, hroničnog umora, plitkog disanja i sl.

Mišićni sistem

Već je rečeno, plivanje razvija mišiće celog tela. Kao cikličan sport, sinhronizuje mišiće leve i desne strane tela, održava mišićni tonus, pravi kvalitetne mišiće koji su jaki a mekani tako da omogućavaju veliku gipkost i pokretljivost tela.

Zglobno koštani sistem

Kao sport koji naglašava simetriju tela, plivanje je izuzetno pomoćno sredstvo kod prevencije i tretmana deformiteta. Zašto kažemo pomoćno sredstvo? Zato što su vežbe koje vam prepiše fizijatar ukoliko imate neki stepen nekog deformiteta direktan lek za taj deformitet. Vežbe, ugao pod kojim se rade, broj ponavljanja i serija moraju biti tačno određeni, a na vama je da ih radite fanatično. To će vremenom dati rezultate. Plivanje će naravno mnogo da pomogne, ali se ne možemo osloniti na to da je plivanje dovoljno za tretman nekog deformiteta. Za prevenciju da, mnogo se može uraditi plivanjem, ali ako već postoji neki problem, vežbe su tu da taj problem reše.

Kardio-vaskularni sistem

Srčani mišić je podložan promenama usled treninga kao i svaki drugi mišić. To se odnosi na snagu srčanog mišića, na efikasnost u radu kao i na izdržljivost. Karakteristično za plivanje je da se najveći deo treninga dešava u horizontalnom položaju i u „bestežinskom“ stanju. To nam omogućava veći udarni volumen, tako da srce progura istu količinu krvi uz manji broj kontrakcija, tj manju frekvenciju. Mreža krvnih sudova je jako razvijena, dolazi do povećanja crvenih krvnih zrnaca koja transportuju kiseonik do mišića i organa tako da se može reći da plivači imaju jedan izuzetno zdrav organizam.

Nervni sistem

Pisali smo o tome kako boravak u vodi ima pozitivan uticaj na nervni sistem čoveka, zbog razmene negativnih jona između čovekovog tela i vode. Na ovaj način se smanjuje nervoza i negativne emocije i voda na čoveka deluje umirujuće. Pored toga, trening plivanja, koji je trening koordinacije i izdržljivosti utiče na balansiranje nervnog sistema, zahteva od tela da se ponaša kao celina i na taj način doprinosi pravilnom protoku energije. Svi znamo onaj osećaj lakoće posle plivanja. Taj osećaj olakšanja govori nam da je nervni sistem u balansu, i da će nam ostatak dana izgledati mnogo drugačije nego pre plivanja.

Endokrinološki sistem

Nemamo jasna istraživanja da se plivanje po ovom osnovu razlikuje od drugih bazičnih sportova. Ono što znamo je da je naročito u pubertetu hormonska slika dece koja se bave sportom u proseku mnogo bolje izbalansirana u odnosu na njihove vršnjake koji ne treniraju. Ovo ima veze i sa samim treningom i trenažnim opterećenjem ali i sa efektima socijalizacije i odrastanja u sportskom kolektivu i sportskom okruženju.

Sistem organa za varenje

Plivanje je jedan od sportova sa najvećom potrošnjom kalorija po satu. To znači da će plivači imati zdrav i dobar apetit, i ukoliko je izbor hrane pravilan, i dobar sistem organa za varenje. Ranije smo naveli da je telo odlično prokrvljeno, da mišići i organi dobijaju dosta kiseonika preko krvi tako da imaju dovoljno goriva za rad. Kada tome dodamo i odličan bazalni metabolizam koji je kod plivača pravilo, u ovom delu ne bi trebalo da bude bolp kakvih problema.

Bonus : potencijalni rizici po zdravlje kod treninga plivanja

Ne bi bilo fer da u jednom ovakvom tekstu ne pomenemo i potencijalne rizike koje nosi treniranje svakog sporta, pa tako i plivanja.

Upale ušiju.

Vrlo učestao problem, uglavnom nije posledica treninga, već ponašanja nakon treninga. Izašli smo sa bazena bez kape, zaigrali se na putu do kuće, a nismo lepo osušili kosu i uši i eto problema..

Gljivice.

Najdosadniji i najpodmukliji neprijatelj plivača. Koliko god da se bazen održava, ukoliko je velika frekvencija plivača uvek postoji mogućnost da zakačio dosadnu gljivičnu infekciju na stopalima. Dovoljno je da u žurbi ne obujemo papuče prilikom odlaska u toalet i eto problema… Srećom, jednostavno se leči kremama, ali je lečenje jako dosadno. Kao da nam je na ispitu snaga volje i istrajnost. Ko će biti tvrdoglaviji, gljivica ili čovek 🙂

Alergijska reakcija kože na hlor ili neku drugu hemijsku komponentu kojom se tretira voda na bazenu. Ovo nije čest slučaj, ali nažalost nema rešenja. Ukoliko je ovo slučaj, posle mnogo neuspešnih pokušaja sa tabletama, kremama, uljima i sl., verovatno ćete morati da promenite bazen na kom plivate i da se nadate da će na drugom mestu miks „hemije“ biti manje iritantan po vašu kožu.

Povrede

Među klasičnim sportskim povredama, kod plivača je karakteristična povreda zgloba ramena. To je jednostavno tako. Fudbaleri potroše kolena, plivači ramena. Govorimo o profesionalnim plivačima, takmičarima na najvišem nivou koji u toku karijere naprave nekoliko MILIONA zaveslaja. Obavezno je naravno raditi na prevenciji, raditi vežbe za jačanje i očuvanje zdravlja zglobova, to značajno produži karijeru, ali je i očekivano da profesionalni sportisti imaju povrede. Osim povreda ramena, nema karakterističnih povreda od plivanja. Uvek je naravno moguće da se plivač povredi u teretani ali to je sasvim druga tema i te povrede ne računamo kao povrede koje su posledica treninga plivanja.

Mislim da možemo zaključiti da je mnogo veći broj pozitivnih stvari koje nam donosi plivanje, i da mnogostruko nadjačavaju nekoliko negativnih stvari koje nam se mogu desiti na bazenu. Preporuka je: probajte i uverite se sami. Ukoliko izdržite 3-4 meseca redovnog treniranja (2-3 puta nedeljno) videćete neverovatne promene na vašem telu ali i ukupnom zdravlju i mislim da ćete ostati doživotno upecani na plivanje. 🙂

Povezane objave